En salig fusion av norsk olja, svenska naturresurser och danskt smörrebröd

Mina vänner.
Nu i helgen var jag på besök hos släktingar i Norge. Mina kära kusiner, lika roligt som alltid, lika nära och intimt som förr. Vi åkte till Kolsåsen skidanläggning och räsade lite slalom nerför Skandernas branter. En gubbe tilltalade mig på norska och frågade om allt var bra med mig. Helt förstummad höjde jag huvudet i ren förvåning. Efter en seglivad reaktion vandrade de svenska orden ur min mun, och förmedlade att allt var bra med mig, och hur det var själv. Gubben skrattade, på det där varma och gubbiga sättet. Gubben försvann sedan piggt med sina medeltida skidor bort till en längdåkningsslinga i närheten. Jag vet inte hur, men detta möte gjorde att jag plötsligt insåg hur lika svenskar och norrmän egentligen är.
Förenen eder, svenskar, norrmän och danskar. De ställningsåtaganden Tage Erlander om ett djupare nordiskt samarbete tog på 50-talet, med mildare tullregler och fri arbetsmarknad, bör vidareutvecklas och forma landet Skandia eller Skandinavien.
Förenen eder, svenskar, norrmän och danskar, samma kött och blod, olika tungomål. Låt oss höja den nordiska fanan och återupprätta vår forna vikingska stormakt. All heil Skandia!

RSS 2.0